Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

Ποια είναι τα στάδια και τα χαρακτηριστικά της παιδικής ζωγραφικής??


Η παιδική έκφραση αρχίζει με το άμορφο σχέδιο, το ανακάτεμα υλικών και το μουντζούρωμα.
Αποφασιστική στιγμή στην εξέλιξη του παιδικού ιχνογραφήματος είναι η ανακάλυψη της σχέσης ανάμεσα στην κίνηση και στο αποτέλεσμα. Στην αρχή κυριαρχούν οι κυκλικές μορφές, αφού το μικρό σας δυσκολεύεται να σχηματίσει γωνίες και σχήματα που απαιτούν σταμάτημα ή αλλαγή της κίνησης.
Η Μαρτ Μπερνσόν η οποία μελέτησε τα παιδιά την ώρα που ζωγράφιζαν, χωρίζει το στάδιο του μουτζουρώματος σε τρία υποστάδια:
 1. Το φυτικό-κινητικό ( από τον 18 μήνα). Στο στάδιο αυτό, η ζωγραφιά είναι λειτουργική, μια απλή καταγραφή της κίνησης του παιδιού. Οι ελλειπτικοί στρόβιλοι που δημιουργεί καθώς δεν ξεκολλά το μολύβι από το χαρτί δεν αναπαριστούν τίποτα.
2. Το αναπαραστατικό στάδιο ( από 2-3 ετών). Στο στάδιο αυτό το παιδί σηκώνει το μολύβι απο το χαρτί και το σχέδιο εξελίσσεται, εμφανίζονται μεμονωμένες μορφές τις οποίες συνδέει με την πραγματικότητα. Το παιδί ερμηνεύει το σχέδιό του λέγοντας ότι ζωγράφισε κάτι συγκεκριμένο.
3. Το επικοινωνιακό στάδιο (από 3- 4 ετών). Το παιδί μιμείται τον ενήλικο και προσπαθεί να γράψει, με αποτέλεσμα η τελική ζωγραφιά να έχει τη μορφή φανταστικής γραφής.
Σταδιακά το μουντζούρωμα εκλείπει.
 Το να ζωγραφίζουν τα παιδιά είναι πάρα πολύ σημαντικό, γιατί μέσα απο τις ζωγραφιές μπορεί και εκφράζεται.
Γι'αυτό λοιπόν από μωρά ακόμα δώστε χρώματα στα παιδιά..μην το φοβάστε και κυρίως μην πείτε" έλα μωρέ είναι μικρό ακόμα".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου